Dezenformasyonla Mücadele Merkezi 98. Sayısını Yayımladı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Çalışma Merkezi, Dezenformasyon Bülteni’nin 98’inci sayısını yayımladı.
İsrail Ordusu Sözcüsü, önceki sayıda olduğu gibi Filistin’e yönelik bülteninde FOX News’e yaptığı açıklamada, “Şifa Hastanesi girişinde ateş ettiğimiz ambulanslar Hamas militanlarını taşıyordu. Saldırıda çok sayıda Hamas mensubunu öldürdük” iddiasında bulundu. İddianın doğru olmadığı belirtildi.
Bültende iddiaya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Şifa Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda sivillerin açıkça hedef alındığı gerçeği, uluslararası medya kuruluşlarının sunduğu görüntülerde ve saldırı sonrasında uluslararası kuruluşların açıklamalarında da doğrulanmıştır. İsrail güçleri, hiçbir müdahalede bulunmadan hastaneleri, okulları ve sivil yerleşim yerlerini bombaladı. Geçtiğimiz günlerde Şifa Hastanesi bünyesinde ‘Hamas komuta merkezi’ faaliyete geçiren İsrail, on binlerce sivilin barındığı hastaneyi ‘merkez’ iddiasıyla hedef aldı. Kaynağı bilinmeyen görüntü ve ses kayıtları İsrail tarafından kanıtlanamadı. 4 Kasım’da Şifa Hastanesi yerleşkesinin girişi İsrail savaş uçakları tarafından bombalanmış, 13 “1 kişi ölmüş, 26 kişi de yaralanmıştı. İsrail ordusu bu kez hastane girişindeki ambulansların Hamas üyelerini taşıdığını iddia etti.”
Bültende ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Başkanı Francesco Rocca ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in saldırıya tepki gösteren açıklamalarına da yer verildi. .
“Eğitim imajı olduğu anlaşıldı”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Sözcüsü Ofir Gendelman’ın paylaştığı görüntülere ilişkin, “İsrail ordusunun saldırı köpekleri, Gazze Şeridi’ndeki tünellerde Hamas militanlarını yakalıyor.” İddianın manipülasyon olduğunun da belirtildiği bültende şu bilgiler paylaşıldı:
“İddia edilen görüntüler incelendiğinde bunun bir eğitim sahnesi olduğu anlaşılıyor. Köpeğin sırtına monte edilen kameranın hareketi her ne kadar çaba sarf edildiği izlenimi verse de saldırıya uğrayan kişi tepki vermiyor. Bir kolu serbest olmasına rağmen Köpeğin saldırdığı kişinin kol genişliği dikkate alınarak “Alındığında kamuflajın altında köpek eğitim kol bandı olduğu varsayılıyor. Üstelik kişinin rahat hareketlerinin çıkardığı seslerle uyumlu olmadığı da açıkça görülüyor.”
“Gazze’de yaşayanların kefenlendiği ve ölü gibi davranıldığı” iddiası
Bültende, “Gazze’de yaşayan insanların kefenlendiği ve ölü taklidi yaptığı” iddiasıyla gündeme getirilen görüntülere ilişkin de açıklama yapıldı. Bültende iddiaların doğru olmadığı belirtilerek, “İddia edilen görüntülerin 19 Ağustos’ta sosyal medya platformlarında paylaşıldığı ve Malezya’da bir camide verilen cenaze işlemleri eğitiminden bir kesit olduğu belirlendi.” ifadeler kullanıldı.
3 Ekim 2023 tarihli haberlerde yer alan ve Yemen’in Hadhramaut kentinde kaydedilen “Hamas’ın Gazze’deki erkekleri savaşmaya zorladığı” iddiasıyla sosyal medyada yer alan görüntüler, “Filistinli protestocuların Filistinlileri savaşa soktuğu” iddiasıyla kullanıldı. 2020’de de Londra’da polis yanıyor” denildi. Bültende Meksika’nın Jalisco kentinin Guadalajara kentindeki protestolar sırasında kaydedildiği yer aldı.
“Messi’nin İsrail bayrağı taşıyarak İsrail’e destek vermekten bahsettiği” iddiaları
Bültende, son dönemde sosyal medyada “İsrail güçleri Hamas direnişçisini bu şekilde vurdu” şeklindeki görsellerin 2014 yılından bu yana dolaşımda olduğu, görüntüdeki askerin İsrail ile yaşanan çatışmalarda vurulan bir Irak askeri olduğunun belirlendiği belirtildi. terör örgütü IŞİD. “Hamas destekçileri Paris’te Fransız bayraklarını yaktı. İddianın doğru olmadığı bildirildi.
Bültende, “İddia edilen görüntüler Paris’te değil, 24 Ekim’de Fas’ın kuzeyindeki Tanca kentindeki Fransa Başkonsolosluğu önünde kaydedildi. Konsolosluk binası önünde yapılan protestolar, Fransa’nın ‘düşmana karşı’ protestolarıydı. İsrail’in kampanyası ABD, Kanada, Almanya, İtalya ve İngiltere ile birlikte sürüyor.” “Bu ‘destek’ açıklamasının ardından gerçekleşti.” açıklama yapıldı.
Bültende, Lionel Messi’nin İsrail bayrağını taşıyarak İsrail’e desteğini gösterdiği iddialarının doğru olmadığı, sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı ekran görüntüsünün manipüle edildiği belirtildi. Değiştirildiği belirlendi.” Söylendi.