Çin’in ihracatı 6 aydır düşüyor
Çin’in ihracatı 6 aydır düşüşte.
Çin Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ülkenin ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak 274,8 milyar dolara ulaştı.
Bu yılın ilk iki ayında yıllık bazda yüzde 6,8 azalan ihracat, Mart’ta yüzde 14,8 ve Nisan’da yüzde 8,5 ile beklentilerin üzerinde arttı, Mayıs’ta yüzde 7,5, Haziran’da yüzde 12,4, Temmuz’da yüzde 14,5 azaldı. Ağustos’ta yüzde 8,8, Eylül’de ise yüzde 6,2 arttı.
Ekim ayındaki yüzde 6,4’lük düşüşle birlikte ülke ihracatındaki düşüş eğilimi 6’ncı ayda da devam etti.
Analistler, ihraç ürünlerine yönelik küresel talebin zayıf olması nedeniyle ihracattaki düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngörüyor.
Bölgesel rakiplerin ihracatı arttı
Çin’de ihracatta devam eden düşüş eğiliminin, Kovid-19 salgını sonrasında bölgedeki yatırım rotası ve tedarik zincirlerinin değişmesinin yanı sıra yapısal değişikliklerin de işareti olabileceği değerlendiriliyor.
Son yıllarda imalat alanında Çin’e alternatif yatırım destinasyonu olarak görülen Vietnam’ın ihracatı ekim ayında yıllık bazda yüzde 5,9 arttı. Ülkenin ihracatı da geçtiğimiz ay artış göstermişti.
Japonya ve Güney Kore de sonbaharda ihracatlarındaki düşüş eğilimini tersine çevirdi.
Japonya’nın ihracatı Eylül ayında üç ay sonra artarken, ABD ve Avrupa’ya otomobil ihracatı yeniden eski seviyelerine ulaştı. Güney Kore’nin ihracatı Ekim ayında yüzde 5,1 oranında artarak geçen yılki düşüş eğilimine son verdi. Ülke, başta makine sanayi olmak üzere önemli ihracat kalemlerinde artış kaydetti.
Çin’in en büyük ticaret ortakları olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ülkelerine ihracatı Ekim ayında yıllık bazda yüzde 15,1 azaldı. ABD’ye ihracat yüzde 8,2 oranında azalarak son 15 ayda düşüş eğilimini sürdürdü.
İthalat 8 ay sonra ilk kez arttı
Çin’in ithalatı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak 218,3 milyar dolara ulaştı.
Yılın ilk 2 ayında yıllık bazda yüzde 10,2 oranında azalan ithalat, mart ayında yüzde 1,4 düşüşle toparlanma eğilimi gösterirken, nisan ayında yüzde 7,9, mayıs ayında yüzde 4,5, haziran ayında yüzde 6,8 arttı. Temmuz’da yüzde 12,4, Ağustos’ta ise yüzde 1,4. Eylül ayında yüzde 7,3 ve yüzde 6,2 azaldı.
Ekim ayında ithalattaki artış iç talepteki canlanmanın bir sonucu olarak görülürken, Çin yuanının değer kaybetmesi nedeniyle orta vadede istikrarlı bir büyüme elde etmesi şüpheli.
Ülkenin dış ticaret fazlası da Ekim ayında geçen aya göre azaldı. Eylül ayında 68,4 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, Ekim ayında 56,5 milyar dolar olarak hesaplandı.