Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı rüzgarı bekleniyor
Birol BOZKURT
Hükümetin yeni ekonomi yönetimiyle ekonomide politika değişikliği yapmasının ardından piyasalarda başlayan olumlu hava devam ediyor. Yabancı kuruluşlar Türkiye hakkında birbiri ardına olumlu açıklamalar yaparken, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a dönüşünün de hızlanması bekleniyor.
Uzmanlar, yabancı yatırımcıların geri dönmesiyle birlikte borsadaki TL bazlı kayıtların dolar bazlı kayıtlara dönüşebileceğini söylüyor. Borsadaki döviz şimdiden yüzde 31’i aştı. Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında son iki haftada yaşanan parçalanmanın hızlanmasıyla birlikte bu hesaplardan çıkan paranın büyük miktarlarda borsaya gelmesi bekleniyor.
Bu beklenti ışığında yıl sonu BIST 100 endeksi iddiası 10 bin puana yükseldi. Uzmanlar, fiyat istikrarına yönelik atılan adımların ve kurulan yeni ekonomi yönetiminin etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) yaşanan düşüşün Borsa İstanbul’daki hisse fiyatlarına olumlu yansıdığını kaydetti. BIST 100 endeksi, yıllık performans açısından 2023 yılında dünyanın önde gelen borsaları arasında ilk sırada yer aldı. Borsa İstanbul’da getiri arayışlarının öne çıktığı 2023 yılında 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 kişiye ulaştı.
BIST 100 endeksi, 2023 yılı başından 8 Eylül’e kadar yüzde 51,1 getiriyle 8.325,30 puana yükselerek dünyadaki değerli borsalar arasında açık ara en iyi performansı sergiledi. Söz konusu artış 2000 yılından bu yana yıllık bazda en güçlü 6’ncı artış olarak kaydedilirken, BIST 100 endeksi 1997 yılından bu yana ilk kez üst üste 5 yıl boyunca yatırımcısını sevindirdi. Dolar bazında ise 8 Eylül itibarıyla 310,1 dolar seviyesinde yer almasına rağmen 510 puanlık zirvesinin henüz çok uzağında olması dikkat çekiyor.
Türkiye yabancı kuruluşların radarında
Merkez Bankası Ağustos ayı toplantısında faiz oranını beklentilerin üzerinde 750 baz puan kadar sert bir şekilde artırdı. Daha sonra hükümetin açıkladığı 3 Yıllık Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen hedefler piyasalar tarafından gerçekçi bulundu.
Ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü de 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin seçim sonrası ekonomi politikasındaki yön değişikliğinin kredi notu açısından ‘açıkça olumlu’ olduğunu bildirdi. Ayrıca Dünya Bankası, deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları için 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı.
Tüm bu gelişmeler ışığında uzmanlar TL varlıklara yabancı girişin hızlanmasını bekliyor. Ayrıca yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 65’e yükselmesi ve OVP’deki dolar/TL iddiasının 2024 yılı için yüzde 50 civarında bir artışa işaret etmesi, yatırımcıların bu dönemde hangi yatırım aracını tercih edeceği sorusunu akıllara getiriyor. çevre. Bu soruya adil bir farkla yanıt veren Borsa İstanbul uzmanları, önümüzdeki dönemde gram altın ve TL mevduatın tercih edilen yatırım araçları arasında yer alacağına dikkat çekiyor.
Borsada yükselişin devam edeceği beklentisi var
2022’nin yıldızı Borsa İstanbul, 2023 yılını lider kapatmaya hazırlanıyor. Uzmanlar yükselişin son çeyrekte de devam etmesini beklerken, hakim görüş 2024 yılında yatırım araçları arasında borsanın ön plana çıkacağı yönünde. Ayrıca OVP’de açıklanan hedeflere göre dolar/TL’nin artacağı varsayılıyor. TL 2024 yılında ortalama 36,8 seviyesinde olacak. 2025 yılında 43,9, 2026 yılında ise 47,8 olması bekleniyor.
Bu iddialar ışığında şu anda 1.655 TL civarında olan (ons altının 1.920 dolar seviyesinde kaldığını varsayarsak) gram altın fiyatlarının 2.271 TL olabileceğini söyleyebiliriz. 2024 yılında doların Türk Lirası karşısında yüzde 50’ye yakın değer kazanması beklenirken, bu oran 2025’te yüzde 20’ye, 2026’da ise yüzde 10’a düşüyor. OVP varsayımlarından da anlaşılacağı üzere 2024 yılı olacağa benziyor taşlar ne zaman yerine oturacak.
TL mevduat faizleri artıyor
Uzmanlar TL mevduata ilginin devam etmesini bekliyor. Merkez Bankası’nın son toplantısında yaptığı 750 baz puanlık faiz artışının ardından bankalardaki TL mevduat faiz oranlarının da arttığı görülüyor. Bankalarda TL mevduat faizleri şu anda yüzde 42’lere ulaşırken, son dönemde düşmeye başlayan KKM faizleri ise yüzde 50’ye yakın seyrediyor.
Yatırım Finansmanı Kıdemli Uzmanı Batu Özdemir: Enflasyon ortamı borsaya olan ilgiyi artırıyor
Enflasyondaki yeni yükseliş eğilimi sonucunda hisse senedi ve yatırım fonları gibi yatırım araçları öne çıkıyor.
Artan enflasyonun ardından TCMB’nin Ağustos ayı PPK toplantısı sonrasında alınan kararla bankacılık şubesi paylarında artış gördük. Buna rağmen faize duyarlı kesimlerde gerileme gözlemledik. Kısa vadede TL üzerindeki baskının azalması, döviz fazlası olan şirketlerden döviz borcu olan şirketlere reel para girişi yaratabilecektir. Devam eden nakit sıkılaştırması ve faiz artışları otomotiv ve GYO tarafında satışlardaki büyümeyi sonlandırabilir.
Artan enflasyon ortamında TCMB’nin yıl sonu enflasyon iddiasında yukarı yönlü risklerin hakim olduğunu ve TCMB’nin kademeli olarak bütünsel sıkılaştırma adımlarını (faiz artırımı, seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma) sürdürmeye devam edeceğini değerlendiriyoruz. Bu da dolar/TL’deki yükselişi sonlandıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ancak negatif reel faizler ve rezervler TL üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Tatlı Sarı: Yatırımda karışık sepet yapmak en doğrusu
Yatırımlar yön arayışında. Enflasyon yükselmeye devam ediyor. Ağustos ayı enflasyon rakamlarının aylık yüzde 9,09, yıllık ise yüzde 58,94 olması yatırımcıları yeniden yol ayrımına getirdi. Enflasyonun Borsa İstanbul üzerindeki etkisini hızlı bir şekilde gördük. İstikrarsız bir seyrin ardından 8000 seviyeleri aşıldı. Yerli ve yabancı ilgi sürüyor. Borsa İstanbul yıl sonuna kadar rağbet görmeye devam edebilir. Ayrıca borsayla ilk kez halka arz yoluyla tanışan yatırımcıların bir kısmı finansal piyasalara katkı sağlamaya devam ederek orta-uzun vadeli hisse sahipliği aşamasına geçebilirler. Altın tarafında ise son günlerde yatay bir seyir izliyoruz.
İç piyasada altına olan talebin devam etmesi nedeniyle uluslararası fiyat ile Kapalıçarşı fiyatı farklı çalışıyor. Hem yurt içinde hem de küresel anlamda normalleşme adımları görülmediği sürece altının yükseliş beklentisi sona ermeyecek. Ons altının yükselişi devam ederken gram altının 2000 TL ve üzerini görebiliriz. Yatırımlarımızı ne yapacağımız noktasına geldiğimizde sepet yapmak asıl cevap olacaktır. Biraz altın, biraz reel hisse senedi, biraz döviz ve biraz da mevduat faiziyle oluşturulabilecek bir sepet, kazanmayı hedeflerken kaybetmemenizi sağlayabilir.
Gedik Yatırım – Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ: Borsa en cazip yatırım aracı olmaya devam ediyor
2022’den bu yana enflasyon görünümü nedeniyle yatırımcılar kendilerini korumak için borsaya yatırım yapıyor. Bu yıla baktığımızda aynı durumun devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu yılın ilk beş ayı borsa için zor geçti. Seçim belirsizliği piyasadaki risk iştahının zayıf kalmasına neden oldu. Seçimlerin geride bırakılması ve Haziran ayında yeni ekonomi yönetiminin gelmesiyle birlikte borsada alım iştahı güçlendi. Bu noktada borsadaki ivmenin yıl sonuna kadar korunması bekleniyor.
Enflasyon görünümü halen bilinmiyor ve yukarı yönlü riskler sürüyor. Bu nedenle yatırımcılar alternatif yatırım araçlarına bakarken en cazip olanı borsa olmaya devam ediyor. Borsanın yıl sonuna kadar yükselişini sürdürmesini bekliyorum. Yeni yüksek seviyeler test edilmeye devam edebilir. Gün içi dalgalanmalara ve kısa vadeli düzeltme hareketlerine karşı da dikkatli olunması gerekiyor. Yeni bir enstrüman ortaya çıkmadığı sürece borsada temponun devam etmesi beklenebilir. Yeni bir enstrümanın mümkün olması durumunda bunun borsa üzerinde sınırlı bir olumsuz etkisi olabilir. Ancak şimdilik borsadaki ana tabloyu bozabileceğini düşünmüyorum.