Yiyecek verilen ayıları bekleyen tehlike: “Ayıların ömrü doğal beslenenlere göre daha kısa”
Yiyecek verilen ayıları bekleyen tehlike: “Ayıların ömrü doğal beslenenlere göre daha kısa”
KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sevişmeden Diğerine:
“Artık her yerde ayıları görmemizin en önemli nedeni ayı popülasyonunun artıyor olmasıdır.”
“Ev yapımı mamayla beslendikleri için bu besine alışıyorlar ve alışkanlıkları değişiyor.”
TRABZON – Son günlerde yiyecek aramak için kente inen ayılar tedirginlik yaratırken, değerlendirmede bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü) Prof. Dr. Şağdan Obura konuyla ilgili olarak bunun normal olduğunu ifade etti.
Obura, artık Türkiye’nin farklı illerinde ayıların insanlarla sık sık karşı karşıya geldiğini, bunun nedeninin de ayıların dağlarda yiyecek bulamadıkları ve bu nedenle şehre geldikleri gibi haberlerin olduğunu belirterek, bu tür haberlerin artık çok sık duyulduğunu kaydetti. gerçeği yansıtmıyor.
İnsanların ayıları becerikli zannederek elle beslemesinin ayının beslenme sistemini bozduğunu belirten Başkae, “Tıpkı biz ayının beslenme düzenini bozduğumuz gibi, bu şekilde beslenen ayıların ömrü de doğal beslenenlere göre daha kısadır.”
Türkiye’de ayı popülasyonunun giderek arttığına dikkat çeken Başkaya, “Son dönemde ayıların şehre sık sık geldiğine dair basında haberler çıkıyor ve bunlar bizim için oldukça normal. Çünkü yaşadığımız bir şey var. Son 30 yıldır vurguladığım şey, ayı popülasyonlarının giderek arttığı. Ayıların hiç görülmediği bir dönem vardı.” Yetişkinlerin bazen söylediği gibi yıllardır ayı görmediğimiz ama artık ayı görmeye başladığımız yerler veya yerler basında yer almaya başladı. Türkiye’nin güneybatı ucundan İç Ege’ye kadar, Akdeniz’in bazı illerinde veya Orta Anadolu civarında ayılar artık insanlarla sıklıkla karşılaşıyor. Bunun nedeninin dağlarda yiyecek bulamamaları ve bu yüzden şehre gitmeleri olduğunu görüyoruz. Bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek şu ki, ayı popülasyonu artıyor. Ayıların sayısı arttığı için daha önce görülmedik yerlerde görülüyorlar. Yavru ayılar görünmeyen yerlere giderek oraları istila ederler. Mevcut nüfusun uzun süredir yaşadığı mekânlar, aslında bulundukları yerlerin sahipleri olduğu için kendilerine yuva yapıyorlar. Oradaki yoğunluk arttıkça çevreye yayılım olacağından bu durum gelişen olayların doğal sonucudur. Ayıların şehre gelmesinin temel nedenlerinden biri de ayıları beslemek için harekete geçmemizdir. Yani çöplerimizin denetlenmemesi, yaylalardan köylere, köylerden mezralara ve hatta ilçelere kadar çöplerimizin açıkta tutulup depolanması, hatta bazen günlerce toplanmayan çöplerin bile ortaya çıkmasıyla karşı karşıyayız. ağzının açık olması ayıların buraya sık sık gelmesine neden olur. “Elbette bu konuda önlem alınması gerekiyor, yani ayıların bulunacağı alanlarda kilitli ve şifreli çöp kutularının bulunması gerekiyor” dedi.
“Ayıları beslemek onlara iyilik değil kötülüktür”
İnsanların iyilik yaptığını zannederek ayıları beslediğini ancak bunun ömrünü kısalttığını belirten Başkaya, “Bunun ötesinde bir şey var, insanlar tam anlamıyla iyilik yaptığını zannederek ayıları elleriyle besliyorlar. ” diyerek besliyorlar. Buraya geliyorlar. Bu konuda yapılması gereken asıl şey bakanlık yetkililerinin vatandaşlara aydınlatıcı bilgiler vermesidir.” . Yani çöplerin bu şekilde bırakılmaması gerektiğinin anlatılması gerekiyor. Vatandaşların sosyal medyada ‘Bu kekleri onun için yaptım, pikniğe gidiyoruz ve oraya ayılar geliyor, onları da onlara bırakacağım’ dediklerini görüyoruz. Bunun yanlış olduğunu söylemeye çalışsak da bu yeterli değil.” dedi.
“Ayılara 100 metreden fazla yaklaşmamalısınız”
Ayıların saldırgan hayvanlar olduğunu ve 100 metreden fazla yaklaşılmaması gerektiğini belirten Başkaya, “Ayılar elbette saldırır, sonuçta vahşi hayvanlardır. Ayıya 100 metreden fazla yaklaşmamak lazım ki bu da en tehlikelisi. En düşük mesafe. Normalde 200, 300 metre, hatta 500 metreden izlemek gerekiyor ama vatandaşlarımız piknik yapacakları yere hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar.” “Yanlarına gelmekten mutlu oluyorlar. Ayının beslenme düzenini bozduğumuz için bu şekilde beslenen ayıların ömrü, doğal beslenen ayılara göre daha kısa oluyor. Evcil yiyeceklerle beslendikleri için bu yiyeceklere alışıyorlar ve beslenme değişiklikleri yapılıyor. “dedi.
“Bir ayıyı çıkardığı sesi taklit ederek uzaklaştırmaya çalışmak çok tehlikelidir.”
Ayılara hastalıkların insanlardan bulaştığına dikkat çeken Başkaya, “İnsanlar onlara hastalık bulaştırıyor. Hazırlıklı olmaya alıştıkları için sürekli oralara gidiyorlar. Yani ‘Onlar saldırmadı’ diye bir şey yok. önce, bir daha saldırmazlar’. Çılgın bir ayıyla karşılaşabilirsiniz, o anki ruh hali farklı olan bir ayıyla karşılaşabilirsiniz, aslında hepsi saldırmaya meyillidir. Bazen de yavruları olan bir ayıyla karşılaşırsınız. 3-4 tane olduğu için aynı olduklarını düşünebilirsiniz ama yavruları olan bir ayı grubuyla da karşılaşabilirsiniz.Anne ayı bazen yavrularını korumak için saldırganlaşabilir.Erkek ayılar daha da saldırgan olabilir.Asla öyle değildir. Anne ve yavruları arasındaki dava: “Bu işin ortasına girmemek lazım. Vatandaşlarımız ayının üzerine koşuyor, hatta ayının çıkardığı sesleri taklit ederek onu kovalamaya çalışıyor, bunlar çok tehlikeli şeyler” diye konuştu.
Giresun’un Keşap ilçesinde geçtiğimiz günlerde avlanan balıkçıların, deniz ortasında bitkin halde buldukları yavru ayıyı ağlarıyla yakalayıp kıyıya getirmelerine ilişkin Başkaya, “Ayılar elbette yüzebilen hayvanlardır aslında. Çok iyi yüzebiliyorlar. Denizin olmasını normal karşılayabiliriz ama artık kıyılarımıza çıkmaya başladılar. Bu da nüfus artışına neden oluyor.” “Yoğunluğun artmasıyla alakası var. Bir şekilde denize girmiş olabilir ya da annesini takip ediyor olabilir, akıntıya kapılmış olabilir, her şey olabilir. Balıkçılar geçtiğimiz günlerde yavru ayı yakaladı. ve kenara çekti. Bu şekilde suya girmeleri çok normal” dedi.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Gümüşhane Üniversitesi kampüsüne inen ve kampüste rahat bir şekilde dolaşan ayı, çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.